Az egyik első belgiumi konyhámban készült vacsora. Beköszöntött az ősz, napok óta napsütést is alig látni. A megsárgult faleveleket záporok öntözik, s esőtől csapzottan földre hullanak.
A borongós, esős, őszi idő alatt szívesen készítek almás, körtés, szilvás, egyszóval őszi gyümölcsös ételeket. Valahogy nagyszerűen illik a hangulatomhoz. Ha már egyszer cudar idő tombol odakint, legalább a pocakunk melegedjen át finomabbnál finomabb fogásokkal.
Hozzávalók:
- 4 szelet karaj
- 1 közepes méretű vöröshagyma
- 2 közepes méretű alma
- 150 ml csirkehús alaplé
- 2 ek. olaj
- 1 ek. barna cukor
- só, bors
- 1/2 kk. fahéj
- 1/4 kk. őrölt szerecsendió
- 1/4 kk. örölt gyömbér
Elkészítés:
Serpenyőben felhevítjük az olajt. Míg a serpenyő melegszik, kicsit kiklopfoljuk a karajszeleteket, s mindkét oldalukat sózzuk, borsozzuk.
Ha az olaj forró, a serpenyőbe helyezzük a hússzeleteket. Mindkét oldalukat szép barnásra sütjük.
Sütés közben felkarikázzuk a félbe vágott almákat és vöröshagymákat.
Ha a hússzeletek megsültek, helyezzük őket egy tálra, s tartsuk melegen. Dobjuk az alma és hagyma darabokat a serpenyőbe, s alaposan pirítsuk meg. Akkor jó, ha elkezdenek megpuhulni. Ekkor adjuk hozzá a barna cukrot, fahéjt, szerecsendiót és gyömbért, s öntsük fel az alaplével. Keverjük össze, hogy mindenhol egyforma ízű legyen. Ha a lé fele elfőtt, helyezzük vissza a hússzeleteket. Hagyjuk, hogy teljesen átforrósodjon, s még melegen tálaljuk.
Tipp: ha még édeskésebben szeretnénk, használjunk lila hagymát vöröshagyma helyett.
Ha az olaj forró, a serpenyőbe helyezzük a hússzeleteket. Mindkét oldalukat szép barnásra sütjük.
Sütés közben felkarikázzuk a félbe vágott almákat és vöröshagymákat.
Ha a hússzeletek megsültek, helyezzük őket egy tálra, s tartsuk melegen. Dobjuk az alma és hagyma darabokat a serpenyőbe, s alaposan pirítsuk meg. Akkor jó, ha elkezdenek megpuhulni. Ekkor adjuk hozzá a barna cukrot, fahéjt, szerecsendiót és gyömbért, s öntsük fel az alaplével. Keverjük össze, hogy mindenhol egyforma ízű legyen. Ha a lé fele elfőtt, helyezzük vissza a hússzeleteket. Hagyjuk, hogy teljesen átforrósodjon, s még melegen tálaljuk.
Tipp: ha még édeskésebben szeretnénk, használjunk lila hagymát vöröshagyma helyett.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése