3/04/2014

A forró csokoládé ezer arca - az én top 10-es listám

Amikor beköszönt a tél és a zimankós idő, szívesen melengetjük testünket és lelkünket egy bögre finom forró csokival anélkül, hogy kitennénk a lábunkat a zord idővel dacoló, finom meleg, csodás illatokba borított házból. A forró csokoládét sokféleképpen el lehet készíteni, most a számomra legkedvesebbeket rendeztem egy csokorba, mondhatni attól a félelemtől vezérelve, hogy ezeket a csodás recepteket figyelmetlenségből vagy sutaságból elkeverem valahova, és többé soha nem lelem meg többé.

1. Klasszikus forró csokoládé
Hozzávalók 2 főre:
  • 45 ml tejszín
  • 200 ml tej (legalább 3.5%-os)
  • 1 kk. vaníliás cukor vagy friss vanília
  • 50 g étcsokoládé
  • 1 csipet só
Elkészítés:
Egy nagy lábasban keverjük össze a tejszínt, vaníliás cukrot, egy csipet sóval, majd mérsékelt tűzön kezdjük hevíteni. A tejjel keverjük össze az összetördelt csokoládét, majd mérsékelt lángon hagyjuk, hogy teljesen elolvadjon és krémes állagú legyen. Most összeöntjük a tejszínes keverékkel, és botmixerrel jó alaposan összedolgozzuk. Ez azért fontos, mert így a forró csokink lágy és habos lesz. Forrón, bögrékbe töltve fogyasztjuk.

2. Fahéjas-rumos forró csokoládé
Hozzávalók 2 főre:
  • 600 ml tej
  • 2 ek. méz
  • 2 rúd fahéj
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 2 ek. kakaópor (ha lehet, cukrozatlan, és jó sötét színű legyen)
  • 60 g étcsokoládé
  • 50 ml rum
Elkészítés:
Az étcsokoládé és rum kivételével felforrósítjuk a hozzávalókat. Miután felforrósodott, hozzáadjuk az étcsokoládét és hagyjuk elolvadni. Ha elolvadt hozzáadjuk a rumot is. Alaposan elkeverjük, majd forrón fogyasztjuk. 

3. Narancsos forró csokoládé
Hozzávalók 2 főre:
  • 1/8 cup cukrozatlan kakaópor
  • 1/2 ek. kristálycukor
  • 1 csipet só
  • 1 1/2 cup tej
  • 50 g tejcsokoládé lencse
  • 50 g étcsokoládé lencse
  • 40 g narancslikőr
  • 60 ml rum
  • 1 kk. narancshéj reszelék
  • Tejszínhab és kandírozott narancshéj díszítéshez
Elkészítés:
Egy lábasban összekeverjük a kakaóport a cukorral és a csipet sóval. Hozzákeverjük a tejet, tejcsokoládét és az étcsokoládét. Folyamatos kevergetés mellett közepes hőfokon addig melegítjük, míg az összes csokoládé elolvad. 
Adjuk hozzá a narancslikőrt és a rumot. Öntsük két nagy bögrébe és díszítsük tejszínhabbal, kandírozott narancshéjjal és narancshéj reszelékkel. Fogyasszuk azonnal, forrón.

4. Fehér forró csokoládé mandulával
Hozzávalók 2 főre:
  • 600 ml tej
  • 100 g fehér csokoládé
  • tejszínhab
  • Őrölt fahéj
Elkészítés:
A tejet felforraljuk, majd beletördeljük a fehér csokoládét. Addig melegítjük, míg teljesen elolvad. Ekkor pohárba töltjük, majd tejszínhabbal és őrölt fahéjjal tálalva még forrón fogyasztjuk.

5. Mogyoróvajas forró tejcsokoládé
Hozzávalók 2 főre:
  • 2 cup tej
  • 1/2 cup tejszín
  • 1/2 cup tejcsokoládé lencse
  • 2 ek. mogyoróvaj
  • 1/2 cup mini marshmallow
Elkészítés:
A tejet a tejszínnel együtt felhevítjük, de ne forraljuk fel. Adjuk hozzá a csokoládét és hagyjuk teljesen elolvadni. Miután teljesen elolvadt, adjuk hozzá a mogyoróvajat és keverjük, míg az is elolvad. Két nagy bögrébe töltjük, tetejét mini marshmallow-val szórjuk meg. 

6. Mentolos forró fehér csokoládé 
Hozzávalók 2 főre: 
  • 1 cup tej
  • 1 cup tejszín
  • 60 g fehér csokoládé
  • 1/2 ek. borsmenta aroma
  • pár csepp zöld ételszínezék
  • marshmallow a díszítéshez (elhagyható)
Elkészítés:
A tejet és tejszínt forrósítsuk fel, de ne forraljuk fel. Adjuk hozzá a darabokra tört fehér csokoládét és folyamatosan kevergetjük, míg teljesen elolvad. Levesszük a tűzről, hagyjuk kicsit hűlni, majd hozzáadjuk az ételszínezéket és a borsmenta aromát. Ha szeretjük, díszítsük marshmallow-val.

7. Kókuszos forró fehér csokoládé 
Hozzávalók 2 főre:
  • 1 cup kókusztej
  • 1/2 cup víz
  • 1/4 cup fehér csokoládé lencse
  • 1 tk. vanília aroma
  • 1 tk. kókusz olaj
  • 1 csipet só 
  • kevés kókuszreszelék
Elkészítés:
A csokoládé lencsét/csokoládé darabokat kókusz olajon addig futtatjuk, míg teljesen elolvad. Miután minden darabka elolvadt, hozzáadjuk az összes hozzávalót és felforraljuk. Bögrébe töltjük, majd megszórjuk kókuszreszelékkel. 

8. Forró juharszirupos étcsokoládé 
Hozzávalók:
  • 250 ml tej (mandula tejjel a legfinomabb, de meglehetősen költséges)
  • 1 ek. holland kakaópor
  • 1-2 ek. juharszirup
  • csipetnyi őrölt fahéj
  • 2-3 csipetnyi cayenne bors
  • csipetnyi só (elhagyható)
Elkészítés: 
Hevítsük fel a tejet, de ne forraljuk. Folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a kakaóport, keverjük teljesen csomómentesre. Melegítsük a tejet addig, míg a kakaó teljesen elolvad. Keverjük bele a fűszereket és a juharszirupot. Gőzölgően forrón fogyasztjuk.

9. Mexikói forró csokoládé tejkaramellás tejszínhabbal
Hozzávalók a mexikói forró csokoládéhoz: vigyázat, kicsit csípős!
  • 55 g csokoládé
  • 2 cup tej
  • 1 cup vanília fagylalt
  • 3/8 cup cukor
  • 3/4 cup víz (ha hígabban szeretjük, adjunk 1/2 cup-pal többet)
  • 3/4tk. őrölt fahéj
  • 1.5 tk. vanília
Elkészítés:
Reszeljük le a csokoládét. A tejet, a fagylaltok és a cukrot alacsony lángon hevítjük, míg gőzölögni kezd. Ne forraljuk fel! Adjuk hozzá a csokoládét és hagyjuk teljesen elolvadni. keverjük hozzá az őrölt fahéjt vaníliát és vizet. Ismét hevítsük addig, míg gőzölögni kezd. Fogyasszuk forrón, tálaljuk tejkaramellás tejszínhabbal.

Hozzávalók a tejkaramellás tejszínhabhoz:
  • 1 cup zsíros tejszín (én 35%-osat használtam)
  • 1/3 cup barna cukor (legyen apró szemcséjű, ha nem, használjunk porcukrot)
  • 1/4 tk. őrölt fahéj
  • 1/4 tk. cayenne bors (elhagyható)
  • 1/4 tk. chili pehely
  • 2 ek. darált tejcsokoládé
Elkészítés:
Egy tálban verjük kemény habbá a tejszínt. Óvatosan adagoljuk hozzá a barna cukrot, s keverjük, míg lágy habot kapunk. Ha nagy szemcséjű  cukrot használnánk, szemcsés habot kapnánk. Keverjük hozzá az őrölt fahéjt és a cayenne borsot. Halmozzuk a forró csokoládé tetejére. Hintsük meg chili pehellyel és reszelt csokoládéval. 

10. Azték forró csokoládé
Hozzávalók 2 főre: 
  • 3 cup tej
  • 50-60 g étcsokoládé chips
  • 1/8 tk. őrölt fahéj
  • 1 csipet cayenne bors (elhagyható)
  • Marshmallow/egész fahéjrúd a díszítéshez
Elkészítés:
Keverjük össze a tejet és a csokoládét és melegítsük, míg teljesen elolvad. Közben keverjük folyamatosan. Adjuk hozzá a fűszereket és alaposan keverjük el. Fogyasszuk forrón, marshmallow-val és/vagy egész fahéjrúddal díszítve.

Tipp: A forró csoki mellé jólesik néhány falat finom sütemény. Nagyszerűen feldobja, és hangulatossá teszi a pillanatot egy kis mézeskalács, speculaas, kruidnoten, alfajores dulce de leche-vel, de nagyszerű kísérője egy szelet finom tortának, cheesecake-nek, vagy egyéb desszertnek is. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése