10/30/2013

Sütőtök pite - pumpkin pie

A sütőtök pite egy hagyományos őszi, kora téli édesség, melyet általában Amerikában és Kanadában készítenek, többnyire Hálaadás napján (Thanksgiving) és Karácsonykor. A tök az aratás szimbóluma és erősen kötődik a Halloween témaköréhez is. 
A tök az észak-amerikai kontinens honos növénye.  A legkorábbi bizonyíték a ie. 7000-5500 közötti időre datálható. A tököt Franciaországba exportálták, és onnan jutott el a Tudor kori Angliába. Majd az évek haladtával szépen lassan mindenhová. Köszönjük :)

Hozzávalók a pite tésztájához:
  • 1 1/2 cup liszt
  • 1/3 cup jéghideg víz
  • 10 ek. hideg, sózatlan vaj kis kockákra vágva
  • 1/2 tk. só

Hozzávalók a töltelékhez:
  • 15 oz (443,603 ml) sütőtök püré
  • 2 nagy egész tojás + 1 tojásfehérje
  • 1 cup tejszín
  • 1 ek. brandy
  • 3/4 cup barna cukor
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 1 tk. őrölt gyömbér
  • 1/2 tk. só
  • 1/8 tk. őrölt szerecsendió
  • 1/8 tk. őrölt fekete bors
  • 1/8 tk. őrölt szegfűszeg

A tészta elkészítése:

Tálas mixert készítünk elő. Ennek hiányában megteszi a hétköznapi kézi mixer is. A tálba szitáljuk a lisztet. A sót elkeverjük a jéghideg vízben és hagyjuk feloldódni. Hozzáadjuk a liszthez, bekapcsoljuk a gépet, és alaposan összekeverjük. Ehhez adjuk a vajdarabokat és addig keverjük, míg az egy gombóccá alakul, de a vajdarabok még láthatóak. Frissen tartó fóliába csomagoljuk, és legalább 1 órát (vagy egy egész éjszakát) hűtőszekrényben pihentetjük.

A töltelék elkészítése:

A sütőtök püréhez fogjuk a tököt, sütőbe tesszük és addig sütjük, míg  puha lesz és a héja könnyen eltávolítható. Feldaraboljuk, majd egy lábasban addig főzzük, míg mindenhol teljesen megfő. Pürésítjük. Ha kihűlt, a kívánt mennyiséget egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a tojásokat és a tojásfehérjét. Hozzákeverjük a tejszínt és a brandyt, majd ehhez keverjük barna cukrot. Végül ízesítjük a fűszerekkel. Jó alaposan elkeverjük. 

A sütés menete:

A hűtőben pihentetett tésztát enyhén lisztes munkalapon (3-4 mm vastag) kör alakúra nyújtjuk, majd a piteformába igazgatjuk. Egy zsákot megtöltünk száraz babbal, majd a piteforma közepére tesszük. Ez akadályozza meg sütés közben, hogy a tészta felemelkedjen, vagy deformálódjon.  180 Celsius fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük. Ha elkészült, hagyjuk kicsit hűlni, majd beleöntjük a tölteléket és visszatoljuk a sütőbe. A pite akkor van kész, ha a belseje kissé rezgős, kocsonyás állagú, de a külseje teljesen megszilárdult már. Hagyjuk kihűlni. Miközben hűl, a pite eléri végső állagát. Miután teljesen kihűlt, tegyük legalább 2 órára a hűtőszekrénybe. 

Tipp: Tálaljuk tejszínhabbal. A tejszínhabhoz adhatunk őrölt gyömbért. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése